‘schuivende grond’

artistiek team croxhapox 1e resident in Kunsthal Gent

interventie op de buitengevel van Het Oud Huis, Kunsthal Gent, voormalig Caermersklooster tijdens openingsweekend Kunsthal Gent – 25 26 27 01 2019.

‘Schuivende grond’ is een gezamelijk werk van het artistieke team van croxhapox. De kunstenaars die hieraan meewerkten zijn Ann De Keersmaecker, Anyuta Wiazemsky Snauwaert, Maarten Van Luchene, Samira El Khadraoui en Stijn Van Dorpe.

Tijdens onze residentie periode in kunsthal Gent onderzochten we als nieuw artistiek team van croxhapox de parameters voor onze toekomstige werking. De presentaties tijdens het openingsweekend kunnen gezien worden als voorstellingen van hoe we in de toekomst als nomadisch kunstenaarsinitiatief nieuwe ruimtes en nieuwe manieren van tonen willen onderzoeken. Wat we opzoeken is het creëren van ruimtes van tonen die ontstaan via ontmoetingen en confrontaties met zowel sociale als fysieke werelden die zich buiten de geijkte kunstplaatsen bevinden. Gedurende het openingsweekend is croxhapox via documenten en sporen aanwezig op de eerste verdieping van de houten constructie in de kunsthal, soms zal je ons er ook fysiek aantreffen.

Bewegingen:

Vr, 25-1

17u : opening Kunsthal, fysieke aanwezigheid artistiek team croxhapox

Za, 26-1

12u : vertrek van busje aan Zilverhof richting Zelzate (1) 

14u : stoelen uit B&B café Folklore worden door artistieke team verhuisd naar Kunsthal (2)

15u : voorspelling toekomst Kunsthal Gent in café Folklore (3a)

Zo, 27-1

11u : ontbijt in café Folklore (4)

12u : vertrek van busje aan Zilverhof richting Zelzate (1)

15u : live performance in Kunsthal Gent van meest gespeelde nummer jukebox café Folklore (3b)

17 u : terugbrengen door artistieke team van stoelen naar B&B café Folklore (2)

(doc.a) In de Kunsthal Gent tonen we een presentatie van de interventie die Maarten Herman eind 2018 deed in de voormalige locatie van croxhapox in het Zilverhof 34 te Gent. Het was tevens de laatste expositie die er plaatsvond op een moment dat het tentoonstellingsframe, noodzakelijk om werk op een degelijke manier te presenteren, al enkele maanden noodgedwongen verwijderd was. Maarten vormde de ruimte van het Zilverhof door middel van isomo platen om tot een grote kijkdoos enkel te bezichtigen van buitenaf, waarbij ieder raam een apart compartiment vormde. 

(doc.b) Ook in de Kunsthal Gent ligt een monumentale kaart waarop het boven vernoemde tentoonstellingsframe dat ooit speciaal gebouwd was voor de locatie in Zilverhof, zich uitbreidt via een viervoudige spiegeling van zijn eigen ‘J’ vorm tot een kruisvorm die door zichzelf te herhalen een (oneindig) grid vormt. Het grid is een manier om de oorspronkelijke tentoonstellingsruimte op verschillende plaatsen te laten terechtkomen en mogelijke tijdelijke toonruimtes in te richten. Door het systematisch schuiven van het tentoonstellingsframe tot fictieve plaatsingen, komt dit soms in conflict met haar omliggende omgeving, het past er letterlijk niet in. Op het plan zien we het grid herhaald in de vorm van een traject dat naar Zelzate leidt. (1) Op zaterdag- en zondagmiddag, telkens om 12 uur, vertrekt een busje aan het Zilverhof 34 dat ons zal leiden naar een random, maar specifiek aangegeven plek op de kaart. Ter plaatse zal Maarten, één van de leden van het artistieke team, met een instrument de exacte ruimte markeren. Per keer kunnen er 8 mensen mee. 

Tijdens het openingsweekend van de Kunsthal Gent huurt het artistieke team de bed and breakfast, die hoort bij het café ‘Folklore’ dat schuin tegenover de Kunsthal ligt (fig.1). De sleutel van de bed and breakfast ligt aan de bar van het café. In de Kunsthal Gent, op de plaats waar croxhapox is vertegenwoordigd, wordt een replica tafel gezet, gelijkend op de tafel van de bed and breakfast. Daarrond worden 4 stoelen en 1 zetel uit de bed and breakfast aangeschoven. (2) Die zullen door het team op zaterdag om 14 u worden verzet. De leden van het artistieke team zullen tijdens het openingsweekend zowel rond deze tafel, als in de bed and breakfast verzamelen. De rode theelichthouders, die we begin januari tijdens een vergadering op het terras van café ‘folklore’ kregen van Marina (samen met Jacky de uitbaters van het café), worden op de tafel in de Kunsthal gezet. (4) De 5 leden van het artistieke team van croxhapox zullen op zondag tussen 11u en 12u ontbijt krijgen voor 4 personen in café ‘Folklore’. U bent uitgenodigd om ook te ontbijten in het café aan 8 euro per persoon.

(3a) Op zaterdag om 15u zal in café ‘Folklore’ aan Stijn, één van de leden van het artistieke team, gevraagd worden om zich met het gebouw van de Kunsthal Gent te veréénzelvigen. Daarop zal het medium Patrice de Meyer aan de hand van tarotkaarten de toekomst van de Kunsthal voorspellen en de sferen aangeven van wat er volgend jaar in de Kunsthal Gent te zien zal zijn. 

(3b) Op zondag om 15u zal in de Kunsthal Gent een muzikale live performance plaatsvinden van het nummer ‘tous les garçons et les filles’ van Francoise Hardy, door Stijn, één van de leden van het artistieke team (stem), en de kunstenaar Bas Schevers (gitaar). ‘Tous les garçons et les filles’ is het nummer G6 in de jukebox van café Folklore en volgens Jacky (samen met Marina de uitbaters van het café) het meest gespeelde nummer.

(doc.c) Bij de gevel van het ‘Oud Huis’, het oudste gedeelte van de Kunsthal Gent, dat schuin tegenover het café ‘Folklore’ ligt, zijn de meeste ramen en deuren toegemetst. Samira, één van de leden van het artistieke team, zal ook de overblijvende functionele ramen en één deur aan de linkerkant van het gebouw toedekken met geprinte détailbeelden van het gebouw zelf.

 (doc.d) Anyuta, één van de leden van het artistieke team, zal gedurende de openingsuren van de Kunsthal op zaterdag 26 en zondag 27 januari, met een gsm continu de bewegingen van croxhapox documenteren en live streamen op https://www.instagram.com/croxhapox/ (fig.2). De focus zal hierbij liggen op fragmenten en details, die wanneer ze op het internet verschijnen, geïnterpreteerd kunnen worden als een vocabularium voor nieuwe mogelijke verhalen.