E F E M E E R

2012

EFEMEER (zich op een bepaalde plaats slechts zeer kort handhavend)

Ik geef je de Leie. Wat als ik je de Leie geef? De gouden rivier met het zilveren licht, inspiratiebron voor zovele kunstenaars.

Ik geef je niet alleen de Leie, maar ook haar oevers, de akkers, de uiterwaarden. De huizen en hun tuinen, de bruggen over het water. Zelfs de industrie die van haar vaarwater profiteert.

Plant iets van jezelf neer in dit landschap, zet de elementen naar je hand: water, aarde, lucht,… Maar weet dat alles slechts tijdelijk is, efemeer.

Meer was er niet nodig om een aantal kunstenaars over de schreef te krijgen om deel te nemen aan dit, nochtans bescheiden, tentoonstellingsproject.

Bescheiden omwille van het beperkte budget, maar ook omwille van de bewust ingetoomde zichtbaarheid: hier geen monumentale sculpturen in het landschap, geen opzichtige en al evenmin spectaculaire constructies maar een gewilde kwetsbaarheid, een onderwerping aan en een verhaal over de vergankelijkheid.

“Efemeer” is een initiatief van de Stad Deinze i.s.m. de Provincie Oost-Vlaanderen, Toerisme Leiestreek, Howest en diverse partners en sponsors.

Deelnemende kunstenaars (in alfabetische volgorde):

Stijn Ank, Marc Belderbos, Jacques Charlier, Collateral Damage, Leo Copers, Peter De Cupere, Stief Desmet, Honoré d’O, Denis Dujardin, Samira El Khadraoui, Aernoudt Jacobs, Ben Kockelkoren, Bart Lodewijks, Emilio Lopez-Menchero, Louisa-Maria Ponseele, Lukas Vandenabeele en Lawrence Weiner (bruikleen SMAK Gent)

Curator: William Ploegaert (directeur SASK Deinze, curator van “Wachters voor Bachte” 2009, “Verder/kijken/door/gaan”2010)

route parcours : installatie EFEMEER bevond zich ter hoogte van het kanaal Gent-Brugge over 7,5 km op linker- en rechteroever.